Nieuws

Nationale Team Cup 2019 - mede georganiseerd door Swentibold Sittard - laat groots turnwerk zien

Zaterdag 16 en zondag 17 november 2019 vond in Sittard de Nationale Team Cup plaats, het Nederlands kampioenschap turnen voor clubs. Middels een coproductie van de KNGU/Dutch Gymnastics en thuisvereniging Swentibold Sittard werd de Stadssporthal een weekend lang omgetoverd tot een ware turntempel. Swentibold Sittard was met een uniek aantal van 8 teams tot de finales op eigen bodem doorgedrongen, een indicatie hoe sterk de vereniging in de breedte is. Tientallen vrijwilligers waren vele uren in de weer om dit alles mogelijk te maken. Een groot compliment voor jullie inzit en energie!

Zaterdag 16 november was het eerst de beurt aan de dames die in 7 categorieën streden om de titels en bijbehorend eremetaal. Swentibold Sittard was met maar liefst 5 teams tot de finales doorgedrongen. Uiteindelijk werd driemaal het podium gehaald en Goud, Zilver en Brons veroverd, een prachtige prestatie! Het team jeugd N3 (Chloë de Bie, Mirthe Schmeitz, Julie Schmeitz en Eva-Chun Hagedoren) kon goed met de spanning omgaan en turnde foutloos. Het team werd knap eerste met een ruime voorsprong op de nummer twee. Team supplement B (Fran Vereecken, Nele Hansen, Elisha Petronielia, Marlou Bos (Venray) en Lonne Christiaans (Reuver)) werd keurig 2e achter het team van de Hazenkamp. Team supplement C (Kayla Nabben, Lisa op den Camp, Renée Hamers, Amy van Nuijs en Mirthe Schoenmakers) turnde een wisselende wedstrijd. Verassend genoeg toch nog net genoeg punten voor het brons. Het team pupil 1 N2 (Emy Winkens, Emma Fischer en Lieke Fabus) turnde naar kunnen. Het bereiken van de finale was al een zeer knappe prestatie in het sterke deelnemersveld. Het team werd 7e. Het team supplement D (Noah Hamers, Ryanne Senff, Sarah Pezy en Imke Mevissen (Linne)) turnde voor het eerst een NK finale. Het team werd verdienstelijk 6e. Het talrijk aanwezige publiek kreeg ook een spannende eredivisie wedstrijd voorgeschoteld waarin  Topturnen Zuid de titel verdedigde. Tisha Volleman, Shadé van Oorschot, Marit Reijnders en Isa Buiting, bleven aan het einde van de strijd met 150.417 de nummer twee, TON Almelo (150.034) minder dan viertienden voor. Zij prolongeerden daarmee de Nederlandse titel. Het team van GTV de Hazenkamp won het brons (142.568).

Zondag 17 november mochten de heren de turnarena in. De Swentibold herenturners waren wederom sterk vertegenwoordigd met 3 teams in de finale, waaronder het heren senioren team dat zich de afgelopen 2 jaar tot nationaal kampioen mocht kronen. Het team op niveau 15 (Florian Sulovari, Sander Fraats, Yassin Janssen, Jesse van de Vijvere en Dylan Turubassa) werd 5e. De junioren in niveau 6 (Bo Peskens, Ruben Thewissen, Tycho Wessels, Daan Meels, Teun Ponjee en Jasper Sanders) wisten na een stabiele wedstrijd het podium te bereiken en Brons te pakken. De heren senioren in niveau 4 (Rens van Voorst, Marc Peters, Jikke Swelsen, Freek van den Brand, Koen Wijnands en Nils Valkenborgh) turnden een prachtige wedstrijd waar de teamspirit vanaf spatte. Een 4e plek was uiteindelijk hun deel. O&O nam de nationale titel mee naar Zwijndrecht, nipt voor WIK-FTC en met RKDOS uit Kampen op plek 3.

Onder de talrijke bezoekers tijdens de hoofdwedstrijd op zondagmiddag was ook Burgemeester Cox van de Gemeente Sittard-Geleen. De burgervader genoot zichtbaar van de spannende wedstrijden en de mooie oefeningen. Tijdens zijn toespraak voorafgaande aan de prijsuitrijking deed Burgemeester Cox de suggestie dat ieder kind in Nederland "verplicht" 2 jaar op gymastiek zou moeten, alvorens te kiezen voor een andere sport. Daar kunnen we het uiteraard helemaal mee eens zijn.

Ook de media was talrijk aanwezig om dit mooie turnweekend voor het nageslacht vast te leggen. Zo was onze kwaliteitskrant Dagblad De Limburger met een verslaggever en fotograaf een aandachtige toeschouwer. Dit leverde 2 mooie artikels op in de krant. Onze regionale omroep L1 was aanwezig met verslaggever en cameraman voor een leuke reportage (https://limburg.bbvms.com/view/L1_video/3489582.html). Fotograaf Jan de Koning was beide dagen van vroeg tot laat aanwezig om de deelnemers op de gevoelige plaat vast te leggen. Ook het tijdschrift Turnsupporter.nl was aanwezig met een verslaggever en fotograaf. In de eerstvolgende editie van Turnsupporter werd een uitgebreid verslag van 8 pagina’s over de NTC gepubliceerd, dat lees je hier. Tot slot publiceerde Gympower.nl ook een zeer gedetaileerd verslag op hun website, dat lees je hier.

Naast de tomeloze inzet van de tientallen vrijwilligers mochten we ook dankbare steun ontvangen van diverse leveranciers. Zo waren de bloemen op de jurytafels van de hand van Mark van Boemisterij ’t Haldert, sponsorde Jumbo Limbrichterveld vele flesjes water, kwamen de T-shirts als cadeau aan de turners van Xavi Sport en was het gezonde fruit van Boerderijwinkel Heuts uit Maasbracht. Tot slot werd de catering tip-top verzorgd door Chapeau Catering.

Speciale dank ook aan de getalenteerde fotograaf Mitchell Giebels (www.mitchellgiebels.com) voor het beschikbaar stellen van de twee foto’s bij dit artikel. Op deze foto's zien we Nils Valkenborgh en Amy Winkens in actie tijdens hun wedstrijd namens Swentibold Sittard.

<< terug naar alle nieuws